Δράσεις ανοιχτότητας στη ΝΕΡΙΤ

Στη ΝΕΡΙΤ έχουν γίνει βήματα με την υιοθέτηση πολιτικών ανοιχτότητας που περιλαμβάνονται στους κανονισμούς και το στρατηγικό σχέδιο, ζητούμενο παραμένει η συστηματική και αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Ενδεικτικά αποσπάσματα απο τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας:

– Αρ.12 “ Όλο το παραγόμενο περιεχόμενο τεκμηριωμένο και οργανωμένο ανά θεματική και μέσο θα καταχωρείται σε κοινό αποθετήριο που θα είναι διαθέσιμο για κάθε μέσο μετάδοσης της ΝΕΡΙΤ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο και κοινωνικά δίκτυα, διαδραστικές υπηρεσίες, κλπ).”

– Αρ. 15 ”Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακού και Τοπικού Περιεχομένου:

  1. έχει την ευθύνη:
  • του σχεδιασμού, της αξιολόγησης, της κοστολόγησης, της παραγωγής, της σύνθεσης, της ροής, της προμήθειας, της εκπομπής και του ποιοτικού ελέγχου περιφερειακού, τοπικού προγράμματος
  • της διασύνδεσης με τις δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες.

εξειδικεύει και εφαρμόζει στο πεδίο της ενημέρωσης και του προγράμματος τις βασικές αρχές και τη συνολική στρατηγική της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., όπως διαμορφώνονται από τα αρμόδια όργανα της εταιρείας.” Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα εφαρμογής αποτελεί το κάλεσμα “ OpeNERIT: Δημιουργούμε – Μοιραζόμαστε – Διασυνδέουμε / Δράσεις Πολιτισμού και Τέχνης. “.

-Αρ.20, παρ.5, “Οι αρμοδιότητες του γραφείου είναι η σύνταξη του προϋπολογισμού, των οικονομικών καταστάσεων και των απαιτουμένων αναφορών προς το εσωτερικό και το εξωτερικό της εταιρίας. Όλα τα οικονομικά στοιχεία της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ ως ανοικτά και, όπου είναι δυνατόν διασυνδεδεμένα, δεδομένα, σύμφωνα με διεθνή ανοικτά πρότυπα.”

– Αρ.29 “ Η διάθεση προγράμματος, περιεχομένου και αρχείου της ΝΕΡΙΤ επί του οποίου δεν υφίστανται δικαιώματα τρίτων ή έχουν αποκτηθεί οι κατάλληλες άδειες με ανοικτές άδειες που επιτρέπουν τη χρήση, επανάχρηση και διανομή του χωρίς περιορισμούς, πέραν της αναφοράς στο δημιουργό, στη ΝΕΡΙΤ και της διανομής διασκευών του προγράμματος με την ίδια άδεια, ιδίως δε την άδεια Creative Commons Αναφορά Παρόμοια Διανομή, Ελλάδα, έκδοση 3.0. Το πρόγραμμα, περιεχόμενο και αρχείο της ΝΕΡΙΤ θα πρέπει να διατίθενται με ανοικτά πρότυπα και μορφότυπο. Η αποθήκευση, τεκμηρίωση ανάδειξη και προώθηση του νεοπαραγώμενου οπτικοακουστικού υλικού, η διαχείρισή του και η διανομή και διάθεσή του προς τρίτους.”

-Αρ.40 “Η ΝΕΡΙΤ Α-Ε διαθέτει το σύνολο των δεδομένων ροής όλων των προγραμμάτων της μέσα από διαδικτυακές υπηρεσίες ως ανοικτά και, όπου είναι δυνατόν διασυνδεδεμένα, δεδομένα σύμφωνα με διεθνή ανοικτά πρότυπα, “

Ενδεικτικά αποσπάσματα απο τον κανονισμό προσωπικού:

20.3 Η Εταιρία αναζητά και εφαρμόζει μηχανισμούς διαφάνειας και λογοδοσίας, συμπεριλαμβανομένης μιας ανοιχτής και σαφούς διαδικασίας για την υποβολή και εξέταση καταγγελιών και για τη διενέργεια ερευνών όταν κρίνεται αναγκαίο. Όλα τα στοιχεία της Εταιρίας δημοσιεύονται στον δικτυακό της τόπο ως ανοικτά και, όπου είναι δυνατόν, διασυνδεδεμένα δεδομένα, σύμφωνα με διεθνή ανοικτά πρότυπα. Η Εταιρία αναλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για το σεβασμό των δικαιωμάτων, την προστασία και την ευημερία των Εργαζομένων.

35.5 H Εταιρία λαμβάνει όλα τα προσήκοντα μέτρα για την εκκαθάριση, τεκμηρίωση και κατοχύρωση του συνόλου των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας για έργα που παράγονται για ή στην Εταιρία, ιδίως με τη θέσπιση κατάληλων διαδικασιών, την περιγραφή τους στα μεταδεδομένα τεκμηρίωσης των έργων και τη λήψη των σχετικών αδειών από τρίτους.

35.6 Το σύνολο των έργων που αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της Εταιρίας ή για τα οποία έχουν ληφθεί οι κατάλληλες άδειες, διατίθενται προς τρίτους με άδειες Creative Commons Αναφορά Παρόμοια Διανομή έκδοση 4.0 ή μεταγενέστερη, εκτός εάν υπάρχει αντίθετη αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η αδειοδότηση με άδειες Creative Commons δεν συνιστά παραίτηση ή αποποίηση ή μη άσκηση σε οποιαδήποτε μορφή του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας της Εταιρίας, ιδίως του δικαιώματος της Εταιρίας να εκμεταλλεύεται εμπορικά τα σχετικά έργα με παράλληλη αδειοδότηση ή διάθεση τους μέσω άλλων υπηρεσιών, προγραμμάτων ή προϊόντων.

Advertisements

2 responses to “Δράσεις ανοιχτότητας στη ΝΕΡΙΤ

  1. Pingback: Θόδωρος Καρούνος » Συνοπτικά συμπεράσματα από την θητεία μου στο ΔΣ της ΝΕΡΙΤ

  2. Pingback: Θόδωρος Καρούνος » Συνοπτικά συμπεράσματα από την θητεία μου στο ΔΣ της ΝΕΡΙΤ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: