Ενδυναμώστε, επιμεληθείτε και μοιραστείτε

Τα δημόσια μέσα έχουν τεράστιες ευκαιρίες να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία και ανταπόδοση επί των πωλήσεων (RoS) για το κοινό σε μια διασυνδεδεμένη κοινωνία. Μέσα από πειραματισμό θα επανακαθορίσουμε τι σημαίνει ‘δημόσια υπηρεσία’ για τα Δημόσια ΜΜΕ.

Να είστε κατ’ αρχήν ανοικτοί στο διαμοιρασμό περιεχομένου γνωρίζοντας ότι απομένουν πολλά θέματα προς επίλυση (δικαιώματα, στρέβλωση της αγοράς, εκμετάλλευση, κατάχρηση, κόστη). Ψηφιοποιήστε και ανοίχτε τα αρχεία σας όσο περισσότερο μπορείτε. Διαφοροποιηθείτε, όπου χρειαστεί, ανάμεσα σε επιχειρηματικά μοντέλα (καθορισμός αμοιβής ανάλογα τα είδη, το χρόνο, την ποιότητα του σήματος, τα δικαιώματα, τις πλατφόρμες, τις συνεργασίες).

Παίξτε θετικό ρόλο στο μηντιακό οικοσύστημα. Επιδιώξτε συνεργασία με εφημερίδες (π.χ προσφέροντας των ενσωματωμένο σας media player). Συνεργαστείτε με την τοπική δημιουργική αγορά (π.χ ανοίγοντας τη χρήση κτηρίων και υποδομών).

Αναπτύξτε το ρόλο σας ως επιμελητής περιεχομένου που απολαμβάνει ευρεία εμπιστοσύνη, γνωρίζοντας ότι καθώς όλο και περισσότερο περιεχόμενο δημόσιας αξίας είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο το κοινό χρειάζεται καθοδήγηση για την πληθώρα του περιεχομένου. Να είστε έτοιμοι να δημιουργείτε υπερσυνδέσμους πέραν του δικού σας ονόματος χώρου (domain), π.χ σε εφημερίδες καθώς και σε άλλους δημιουργούς περιεχομένου δημόσιας αξίας.

Ενδυναμώστε το κοινό σας. Τα Δημόσια ΜΜΕ έχουν παράδοση στην υποστήριξη κοινοτήτων, για παράδειγμα στην παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, για κοινωνικά προβλήματα καθώς επίσης και άλλα θέματα δημοσίυ ενδιαφέροντος (όπως ο αλφαβητισμός).

Δομήστε αυτές τις δρασηριότητες κατά θεματική και κοινοτική προτεραιότητα βασισμένη σε εντατική έρευνα κοινού.

Βοηθήστε στη μείωση του ψηφιακού χάσματος.

Χτίστε συνεργασίες, συμμαχίες και συνασπισμούς με πανεπιστήμια, αθλητικές ενώσεις, πολιτιστικούς οργανισμούς, ενώσεις καταναλωτών, τη δημιουργική βιομηχανία όπου είναι εφικτό και συναφές, αλλά παράλληλα λάβετε επαρκή μέτρα να διασφαλίσετε τη συντακτική σας ανεξαρτησία. Υποστηρίξτε τα ‘ψηφιακά κοινά’ για να δημιουργήσετε μεγαλύτερη δημόσια αξία.

Περιπτώσεις:

RTE/Local Heroes

RTS/Notre Histoire

Channel 4/Media Literacy Event

BBC/iCreate

CT/Open Archive

BBC/The Space

Yle/Cultural Fitness

ORF/Team Austria

* Το κείμενο αποτελεί ελεύθερη απόδοση του τμήματος “Η διασύνδεση σε μια δικτυωμένη κοινωνία: 10 συστάσεις από την EBUVISION” από τοConnecting to Networked Society. 2020 – An EBU Project 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: