Γίνετε η πιο συναφής και αξιόπιστη πηγή πληροφοριών

Μια δημοσιογραφία που θέτει την ημερήσια θεματολογία πρέπει να είναι νούμερο ένα προτεραιότητα.

Αναμορφώστε τις δημοσιογραφικές σας υπηρεσίες έτσι ώστε να περιλαμβάνουν τις φορητές συσκευές, τα κοινωνικά δίκτυα, την 24/7 σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση και την προσωποποίηση.

Υιοθετήστε τη στρατηγική “Πρώτα το Διαδίκτυο” για να είστε η πρώτη πηγή που θα ανατρέχει ο κόσμος για ειδήσεις. Αυτό συνεπάγεται να ενημερώνετε τις ειδήσεις συνεχώς εντός της ημέρας πέρα των δελτίων της ζώνης υψηλής θέασης. Η στρατηγική “Πρώτα το Διαδίκτυο” περιλαμβάνει διαφορετικές ροές εργασίας, φρέσκα μυαλά και ανάπτυξη νέων τρόπων αφήγησης ιστοριών.

Οι ειδήσεις σε κανάλια γενικού ενδιαφέροντος πρέπει να εστιάζουν στη ναυαρχίδα ενός κεντρικού δελτίου ειδήσεων (με έμφαση στην ερμηνεία και στο υπόβαθρο των γεγονότων), σε ζωντανά γεγονότα και περιλήψεις.

Πριν απ’ όλα να φιλοδοξείτε να είστε ακριβείς και αξιόπιστοι. Η αυξανόμενη ταχύτητα του ειδησεογραφικού κύκλου είναι πρόκληση για τη φήμη και την αξιοπιστία των δημόσιων μέσων.  Παρόλο που η φυσική υπόθεση είναι το ‘να είσαι πρώτος’, στο τέλος της ημέρας μετράει το ‘να είσαι σωστός’.

Να είστε ξεκάθαροι για την αξιοπιστία της πληροφορίας και ανοικτοί όταν συμβεί το λάθος. Αν είναι ανάγκη, διορθώστε και ζητήστε ειλικρινά συγνώμη.

Αντισταθείτε στη μόδα της υπερφίαλης δημοσιογραφίας και επενδύστε σε δημοσιογραφική έρευνα που θέτει ατζέντα, σε δημοσιογραφία δεδομένων και σε ανταποκριτές.  Δώστε μεγαλύτερο πλαίσιο, οπτικές γωνίες και ανάλυση. Αποφύγετε τις υπερβολές.

Ανεβάστε τα απαιτούμενα προσόντα και τα πρότυπα προσλήψεων του συντακτικού προσωπικού.

Ανοίξτε τις αίθουσες σύνταξης, να είστε διαφανείς και βάλτε εξαρχής το κοινό στις δημοσιογραφικές διαδικασίες.

Να είστε αυτοκριτικοί στον αέρα, ερευνήστε και καταγράψτε δημοσιογραφικά την ίδια σας τη δημοσιογραφική δουλειά σε σχέση με τον οργανισμό σας.

Περιπτώσεις:

SR/Journalism 3.0, Investigative Journalism

BBC/ BBC Newsbeat

HUMAN-NPO/Medialogica

* Το κείμενο αποτελεί ελεύθερη απόδοση του τμήματος “Η διασύνδεση σε μια δικτυωμένη κοινωνία: 10 συστάσεις από την EBUVISION” από το Connecting to Networked Society. 2020 – An EBU Project 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: